Wednesday 21 March 2012

A vorbi despre granite

Sent from my BlackBerry® wireless device

From: Irina Ionescu <irina.ionescu@icr.ro>
Date: Wed, 21 Mar 2012 12:30:24 +0000
To: Irina Ionescu<irina.ionescu@icr.ro>
Subject: a vorbi despre granite

 

From: Irina Ionescu
Sent: Wednesday, March 21, 2012 1:44 PM
To: Irina Ionescu
Subject: a vorbi despre granite

 

A vorbi despre granițe

 

Talking about borders este un proiect/concurs de teatru şi literatură dramatică care invită autorii să abordeze în principal „percepția asupra vieţii în perioadele de schimbare politică".

 

Proiectul a fost lansat în 2005 şi a avut loc până acum în Macedonia, Serbia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Albania, Bulgaria, România. Următoarea ediţie va avea loc în Ucraina.

 

Promotorii proiectului sunt Ministerul Afacerilor Europene şi Internaţionale din Austria și P.E.N. – Club Austria. Partenerii pentru ediția românească a competiției sunt Badisches Staatstheater Karlsruhe, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național şi Teatrul Național Timişoara.

 

În cadrul unei recepții organizate în data de 12 martie 2012 la Ambasada Austriei la Bucureşti a fost anunțată piesa care a câștigat concursul în România: Born in the wrong place (Nu ne-am născut în locul potrivit) de David Schwartz și Alice Monica Marinescu.

 

Decizia a fost luată de un juriu format din: Ada Hausvater, Director General al Teatrului Naţional Timişoara; Cristina Modreanu, critic de teatru, editor al revistei de artele spectacolului Scena.ro, selecționer al Festivalului European al Spectacolului Timișoara FEST-FDR; Gerald Bauer, dramaturg-șef al Teatrului de Tineret din Viena, profesor al școlii de teatru Max Reinhardt Seminar din Viena; Axel Preuß, dramaturg-șef și director general adjunct al Staatstheater Braunschweig şi Peter Spuhler, director general al Badisches Staatstheater Karlsruhe. Juriul a selectat textul câștigător din cele 71 de piese înscrise anonim în concurs.

 

Nu ne-am născut în locul potrivit e o piesă construită în jurul problematicii minorităţilor din România. În baza unei documentări de trei ani la o casă pentru refugiaţi şi solicitanţi de azil din București, la un cămin evreiesc de bătrâni și la o tabără de refugiaţi afgani în Tadjikistan sunt descriși oameni de naționalități diferite. Trei femei și doi bărbați între 26 şi 74 de ani își relatează poveștile. Toți locuiesc în România de astăzi. Orizonturi lor culturale și religiile specifice sunt problematizate de-a lungul poveștilor individuale. Astfel, lumea invizibilă a apatrizilor și a destinelor refugiaților prinde chip în toată complexitatea pe care o are în istoria contemporană.

 

Piesa Nu ne-am născut în locul potrivit are o scriitură vie, autentică și impresionează mai ales prin structura sa inovatoare, clară şi puternică. Fragmente şi extrase din „Ghidul solicitantului de azil în România" (cu trimiteri la paragrafe din Constituţia română) sunt utilizate ca liant între istoriile individuale. Altfel, cei doi autori ocolesc, în mare măsură, stilul uzual de expresie teatrală. Textul nu își propune nici să generalizeze, nici să exprime judecăți de opinie. Cu toate acestea, experiențele celor cinci contrazic teoria legislativă și traiul de zi cu zi din România. Nu ne-am născut în locul potrivit nu se referă doar la România. În generalitatea ei se pot regăsi și alte țări din Europa și nu numai.

 

În stagiunea 2012/2013, Badisches Staatstheater Karlsruhe va pune în scenă piesa în premieră absolută. Un actor de la Badisches Staatstheater Karlsruhe a lecturat pentru prima dată fragmente din textul câștigător în cadrul Târgului de Carte de la Leipzig, în data de 18.03.2012, ora 15,30, în cafeneaua Wiener Kaffeehaus (hala 4, standul E206/D213).

 

Mai multe informaţii sunt disponibile pe www.talkingaboutborders.eu

În fotografia alăturată: Alice Monica Marinescu la anunţarea oficială a piesei câştigătoare.

 

Irina IONESCU

Director general

Directia Generala Institute Culturale Romanesti din Strainatate

004 0729 88 98 46

 

 

 

No comments: