Thursday 24 November 2011

Re: Comunicat - Congresul Drepturilor Omului

Sent from my BlackBerry® wireless device

From: "Embassy of Romania, Press Office" <press@roemb.co.uk>
Date: Thu, 24 Nov 2011 11:03:48 -0000
To: Embassy of Romania, Press Office<press@roemb.co.uk>
ReplyTo: <press@roemb.co.uk>
Subject: Comunicat - Congresul Drepturilor Omului

Congresul Internaţional pentru Drepturile Omului, găzduit de Ambasada României în Marea Britanie

 

Ambasada României - Londra/ La 23 noiembrie 2011, Ambasada României la Londra a găzduit partea a doua a lucrărilor Congresului Internaţional pentru Drepturile Omului, organizat de Institutul pentru Diplomaţie Culturală (ICD).

Congresul se desfăşoară la Londra în perioada 22-25 noiembrie 2011 şi are ca temă principală "Imigraţia într-o epocă de austeritate: provocări şi oportunităţi".

 

Printre participanţi se numără personalităţi din consiliul director al ICD (fostul prim ministru irlandez Bertie Ahern, fostul preşedinte al Ecuadorului, Dr Alfredo Palacio),  reprezentanţi ai lumii academice din prestigioase instituţii  de învăţământ superior şi cercetare - Universitatea Oxford, London School of Economics, Universitatea din Birmingham, Kings College din Londra, University Association for Contemporary European Studies UACES, precum şi Comisarul european pentru Cultură, Educaţie şi Media, Androulla  Vassiliou, numeroşi parlamentari britanici, reprezentanţii unor organisme publice şi private specializate în problematica migraţiei, ambasadori şi foşti ambasadori.

 

Ambasadorul României la Londra, Dr. Ion Jinga, a participat la eveniment  în calitate de vorbitor principal (keynote speaker), deschizând lucrările în cea de-a doua zi a conferinţei, cu o prelegere intitulată „The Constructive Role of Migrants in Developing the Economy of Destination Countries”. În intervenţia sa, Ambasadorul  României a subliniat legatură intrinsecă dintre migraţie - ca fenomen social - şi evoluţia societăţii umane, beneficiile acesteia la scară globală dar şi la nivelul Uniunii Europene, precum şi constrângerile generate de contextul actual al crizei economice. Precizând că în interiorul UE vorbim despre „mobilitate”, iar nu despre „migraţie”, a exemplificat cu cazul restricţiilor temporare impuse pe piaţa forţei de muncă de câteva ţări europene, printre care şi Marea Britanie, lucrătorilor români şi bulgari, restricţii ce se dovedesc contraproductive nu doar pentru cetăţenii celor două state – care se confruntă cu situaţii de discriminare şi tratament abuziv din partea unor angajatori, dar şi, în egală măsură, pentru ţările-gazdă - care pierd astfel o sursă suplimentară de venit la buget, datorită muncii la negru şi neplăţii taxelor. „Temerile legate de migraţie sunt aceleaşi pe care le-au avut oamenii încă din cele mai vechi timpuri: teama de necunoscut, frica de provocări, instinctul de a prezerva un mediu confortabil. Din fericire, tot din natura umană face parte şi capacitatea de a transforma provocările în beneficii pentru indivizi, familii, grupuri şi  popoare. Pe măsură ce planeta pare să fi devenit tot mai mică, datorită globalizării, ar trebui să ne gândim că suntem parte a uneia şi aceleiaşi familii, specia umană”.

 

Participarea Ambasadorului României în Marea Britanie la un eveniment de o asemenea anvergură  dedicat problematicii drepturilor omului se înscrie pe linia afirmării unui profil ridicat al ţării noastre în acest domeniu, conform cu statutul României de  membru în Consiliul Drepturilor Omului, pentru un nou mandat de trei ani şi obiectivului naţional al asumării unei prezenţe active în dezbaterile pe temele din domeniu.

 

Institutul pentru Diplomaţie Culturală (ICD) este un think tank cu recunoaştere internaţională, care are filiale în SUA, Germania, România, Bulgaria, Slovenia,  Croaţia şi Ecuador. 

Pentru programul Congresului, click aici.

 

http://www.culturaldiplomacy.org/gphr/index.php?en_bihrc-2011_timetable

 

 

Cristina-Narcisa Nita

First Secretary

Media, PR & Politics

Embassy of Romania in the UK

Arundel House

4 Palace Green

London W8 4QD

Tel.: 0044 20 7937 8125

Fax: 0044 20 7937 8069

Mobile: 0044 75 00 55 88 44

e-mail: press@roemb.co.uk

www.london.mae.ro


No comments: