Wednesday 2 November 2011

Comunicat - Vizita la Leeds a ambasadorului României

Sent from my BlackBerry® wireless device

From: "Embassy of Romania, Press Office" <press@roemb.co.uk>
Date: Wed, 2 Nov 2011 11:37:08 -0000
To: Embassy of Romania, Press Office<press@roemb.co.uk>
ReplyTo: <press@roemb.co.uk>
Subject: Comunicat - Vizita la Leeds a ambasadorului României

 

Vizita la Leeds a ambasadorului României

 

Ambasada României - Londra/ În perioada 30-31 octombrie 2011, ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, a efectuat o vizită la Leeds, la invitaţia consulului onorific al României, doamna Annemarie Vişoianu-Kanatas. Este cea de a patra vizită pe care ambasadorul României o efectuează la Leeds, de la preluarea mandatului său.

În prima zi a vizitei, ambasadorul a participat la slujba inaugurală a noului lăcaş de cult al bisericii „Sfântul Macarie cel Mare”. Biserica a fost achiziţionată prin efortul financiar al unor membri reprezentativi ai comunităţii româneşti de la Leeds, fiind prima biserică ortodoxă românească din Marea Britanie aflată în proprietatea unei comunităţi româneşti locale (serviciul religios în celelalte parohii româneşti are loc în biserici închiriate). Noua biserică funcţionează în lăcaşul fostei abaţii anglicane „Saint Michael and All Angels”. Prima comunitate creştină a fost atestată în aceste locuri în 1180, biserica fiind reconstruită de mai multe ori. Clădirea actuală datează din 1886, fiind construită în stil basilical roman cu elemente gotice şi figurează pe lista imobilelor de patrimoniu din Marea Britanie.

Slujba a fost oficiată de preotul Constantin Popescu, împreună cu alţi patru preoţi români din Marea Britanie. În cuvântul său către cei prezenţi la biserică, ambasadorul României a felicitat comunitatea pentru achiziţionarea noului lăcaş de cult: „Ştiu că aţi făcut eforturi deosebite pentru ca acest lucru să se întâmple. Cumpărarea acestui imobil a fost posibilă şi datorită deschiderii şi generozităţii cu care populaţia din Leeds v-a primit. Faptul că aveţi o biserică proprie înseamnă că aţi prins rădăcini aici, că sunteţi bine integraţi în societatea locală. Sunt convins că veţi şti să arătaţi prietenilor noştri britanici că sunteţi mândri să fiţi români trăitori pe aceste meleaguri”.

După încheierea serviciului religios, şeful Secţiei Consulare a Ambasadei României la Londra a acordat asistenţă de specialitate celor interesaţi.

 

În cea de-a doua zi, programul vizitei a debutat cu vizitarea şcolii „Five Lanes” unde, la jumătatea lunii noiembrie a.c., va fi organizat un concurs cu întrebări despre România, cu premii oferite de ambasadă. Şcoala „Five Lanes” este înfrăţită cu Şcoala nr. 27 „Anatol Ghermanschi” din Braşov. A urmat o întrevedere cu Preşedintele Consiliului oraşului Leeds, Keith Wakefield şi un dejun de lucru cu Lordul Primar al oraşului Leeds, Rev. Alan Taylor, la care au participat Şeful Departamentului de Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei oraşului Leeds, Martin Dean, Directorul companiei „Marketing Leeds”, Jean Dent, prorectorul Universităţii Leeds, Prof. David Hogg, Şeful Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Corporatiste de la Universitatea Leeds, Prof. Mark Smellik, şi responsabilul de parteneriatul dintre Leeds şi Braşov din cadrul Primăriei oraşului Leeds, Penny Camateras.

 

Ambasadorul României a susţinut apoi o prelegere cu titlul „România şi Marea Britanie: parteneri strategici în UE”, la Şcoala de Studii Politice şi Internaţionale din cadrul Universitaţii Leeds şi s-a întâlnit cu studenţii şi cadrele didactice de origine română care îşi desfăşoară activitatea la universitate.

                         

Discuţiile cu autorităţile locale au avut ca punct de pornire parteneriatul stabilit în anul 2004 între oraşele Leeds şi Braşov, în materie de schimb de bune practici în administraţia locală, prin programe comune care au inclus vizite reciproce şi participări la conferinţe de profil.

 

Întrevederea cu Preşedintele Consiliului oraşului Leeds, Keith Wakefield, a relevat interesul ambelor părţi pentru dezvoltarea cooperării în materie de comerţ şi investiţii, administraţie publică, educaţie şi proiecte culturale.

 

Ambasadorul Ion Jinga a salutat experienţa pozitivă de colaborare între entităţi locale din România şi oraşul Leeds, arătând că există interes pentru extinderea acesteia, prin valorificarea expertizei britanice privind absorbţia fondurilor europene, o propunere în acest sens fiind avansată de către judeţul Argeş.

 

Discuţiile cu Lordul Primar al oraşului Leeds au scos în evidenţă, de asemenea, interesul pentru redinamizarea cooperării româno-britanice. Lordul Primar, care are şi rang ecleziastic, a subliniat importanţa deţinerii de către comunitatea românească din Leeds a unei biserici proprii, care constituie un punct de sprijin pentru integrarea în comunitatea locală şi un factor de coeziune.

 

La întâlnirea cu studenţii şi cadrele didactice de origine română de la universitatea Leeds au participat 30 de tineri care studiază sau fac cercetare în electronică, inginerie aerospaţială, comunicare, construcţii, matematică aplicată, tehnologie audio-vizuală, managementul evenimentelor, psihologie, finanţe şi contabilitate, limbile arabă şi japoneză.

Studenţii români, care sunt bine integraţi în comunitatea academică, rezultatele lor situându-i printre cei mai buni din universitate, şi-au exprimat intenţia de a înfiinţa o asociaţie studenţească la Universitatea Leeds şi de a organiza activităţi cu specific românesc.

 

 

Cristina-Narcisa Nita

First Secretary

Media, PR & Politics

Embassy of Romania in the UK

Arundel House

4 Palace Green

London W8 4QD

Tel.: 0044 20 7937 8125

Fax: 0044 20 7937 8069

Mobile: 0044 75 00 55 88 44

e-mail: press@roemb.co.uk

www.london.mae.ro

 

No comments: