Lista blogg-uri

CNN Global Public Square

BBC News - Home

Blog Archive

Tuesday 4 October 2011

Leptokaia 2011, Tabara de pictura


TABĂRA DE PICTURĂ DE LA LEPTOKARIA, EDIŢIA DE TOAMNĂ

 

La acest început de toamnă Asociaţia Artiştilor Plastici din Târgu Mureş a efectuat o excursie pe malurile însorite ale Mării Egee sub genericul „TABĂRA DE PICTURĂ LEPTOKARIA – 2011 GRECIA. Cei 41 de participanţi, artişti şi invitaţi ai acestora, au avut parte de soare, cazare bună, masă bogată şi timp frumos, de o adevărată vacanţă, de prieteni şi vizite la: Atena, insula Skiatos, muntele Olimp, cetatea Platamonas, Salonik, vechiul şi fascinantul sat Neopantelimonas, riviera greceasă, mănăstirea „Sfântul Dionysos" şi o drumeţie de neuitat la un sit arheologic din vecinătatea Leptokariei.

Vacanţa a trecut repede, cum era de aşteptat, iar expoziţia de final a încântat şi uimit pe toată lumea. Au expus lucrări de pictură, pastel, grafică şi sculptură miniaturală: Kozma Lidia, Pascu Annamaria, Cecălăcean Voichiţa şi Ioan Astalus. Regalul artistic a fost întregit cu prezentarea albumelor de pictură: Sigişoara medievală, Satul săsesc, Biserici de lemn şi Satul transilvan, ale talentatului artist dr. Liviu Ştef. A fost prezentate volumele de versuri: „Parfumul îngerilor" de Ionela Flood, „Nimic despre curcubee" de Viorica Feierdan, ambele cu ilustraţii de Ioan Astalus, inspiratul volum de versuri „Căinţa de a fi" de Marius Paşcanu, inimosul prefect de Mureş şi volumul de poeme „La vama timpului" al regretatului sculptor Eduard Costin, ilustrat cu lucrările autorului. La loc de cinste a fost prezentarea volumului „Oameni de seamă ai Luduşului", sub semnătura distinsului profesor Vasile Cigher. Romanele lui Ioan Astalus: „A doua izgonire"şi „Semnul la care răsare soarele", au închis cercul unei zile de excepţie.

Este bine cunoscut faptul că şi toamna târziu soarele este generos iar ospitalitatea grecească e proverbială, de aceea participanţii la „tabără" au plecat cu promisiunea revenirii.

Un fapt demn de notat este invitaţia autorităţilor din Leptokaria şi Litohoro de a se înfrăţi cu oraşele Târgu Mureş şi Luduş. Suntem convinşi că factorii decidenţi vor lua o hotărâre înţeleaptă iar cele două comunităţi vor beneficia de avantajele unor schimburi culturale şi economice bilaterale.

Pentru artiştii târgumureşeni, şi nunumai, a fost o binemeritată destindere iar promisiunea gazdelor, ca viitoarele ediţii ale „taberei de pictură" să se desfăşoare într-o locaţie nouă, este încă un motiv ca legăturile de prietenie să fie mai atent gestionate. Ca totul să fie perfect, din punct de vedere artistic, sculptorul Ioan Astalus a primit o comandă fermă, ca să execute şase grupuri statuare, în mărime naturală, împreună cu invitaţii lui, în incinta viitoarei tabere.

Ioan Astalus

No comments: