Lista blogg-uri

CNN Global Public Square

BBC News - Home

Blog Archive

Monday 24 October 2011

Comunicat - Conferinţa Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie - ediţ ia a IV-a (22 octombrie 2011)

Sent from my BlackBerry® wireless device


From: "Embassy of Romania, Press Office" <press@roemb.co.uk>
Date: Mon, 24 Oct 2011 19:23:30 +0100
To: Embassy of Romania, Press Office<press@roemb.co.uk>
ReplyTo: <press@roemb.co.uk>
Subject: Comunicat - Conferinţa Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie - ediţ ia a IV-a (22 octombrie 2011)

 Conferinţa Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie - ediţia a IV-a (22 octombrie 2011)

 

Ambasada României - Londra/ La 22 octombrie 2011, a avut loc, la Ambasada României la Londra, cea de a patra ediţie a Conferinţei Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie.

Evenimentul a fost organizat sub patronajul Ambasadei României la Londra, al Camerei de Comerţ Britanică-Română şi al Fundaţiei Raţiu. Au participat peste 200 de studenţi, cercetători şi profesori români din cele mai importante centre universitare din Marea Britanie. 

Comitetul de organizare a fost compus din reprezentanţi ai Ambasadei, Camerei de Comerţ Britanică-Română, Ligii Studenţilor Români din Străinătate şi ai universităţilor Canterbury Christ Church, Edinburgh, Kent, Manchester şi Oxford. 

Evenimentul a avut ca temă centrală „Cum să reuşeşti – o abordare pragmatică” şi  a fost structurat în două părţi: o sesiune plenară şi una de dezbateri în grupuri de lucru.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a patru invitaţi speciali: Keith Vaz, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor (parlamentul britanic), Nick Anstee, fost Lord Primar al City-ului londonez şi important om de afaceri, Prof Robin Baker, Rector al Universităţii Canterbury Christ Church şi Prof Stephen Hillier, Prorector al Universităţii Edinburgh.

Partea a doua a inclus trei grupuri de lucru pe următoarele teme: „Cum să reuşeşti: o abordare practică”; „Cum să ai o carieră de succes – studii de caz » şi « Cum să obţii avantaje din relaţionare şi parteneriat ».

Evenimentul a debutat cu un cuvânt de bun venit adresat de ambasadorul României, Dr Ion Jinga:  „Este al patrulea an consecutiv când ne reunim la sediul Ambasadei României din 1 Belgrave Square pentru un eveniment dedicat performanţei, dezvoltării profesionale, experinţei, competitivităţii, tinereţii şi speranţei. Vom vorbi astăzi despre cum să devii ceea ce îţi doreşti, cum să urmezi o carieră în ceea ce îţi place şi cum să oferi înapoi ceea ce ai primit, atunci când tu ai reuşit, astfel încât să-i ajuţi şi pe alţii să îşi împlineasca visul. Altfel spus: „Cum să reuşeşti”. Avem privilegiul de a beneficia astăzi de prezenţa unor invitaţi speciali, profesionişti adevăraţi care au muncit mult pentru realizările lor şi care ştiu bine balanţa între succes şi sacrificiu, între recunoaştere şi efortul pe care aceasta îl presupune.”

Sesiunea plenară a fost moderată de către Anne Marie Martin, director general al Camerei de Comerţ Britanică-Română.

Seria vorbitorilor a fost deschisă de Keith Vaz, parlamentar laburist, care a salutat prezenţa si calitatea studenţilor români în sistemul educaţional britanic, iniţiativa şi oportunitatea unei astfel de conferinţe a studenţilor, Ambasada României fiind, după ştiinţa sa, prima misiune diplomatică din Londra care organizează un astfel de eveniment pentru studenţii, profesorii şi cercetătorii conaţionali din Marea Britanie. A subliniat că, din punctul său de vedere, menţinerea restricţiilor pentru lucrătorii români pe piaţa britanică a forţei de muncă este profund discriminatorie şi a vorbit despre vizitele sale în România, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor, precum şi despre foarte buna colaborare cu autorităţile române. I-a numit pe români „first class contributors to this country” (n.n. Marea Britanie).

Nick Anstee, fost Lord Primar al  City-ului londonez in perioada 2009-2010, a împărtăşit din experienţa sa în această funcţie şi despre vizita pe care a efectuat-o în România în perioada respectivă. A vorbit despre învăţămintele crizei financiare, subliniind necesitatea reformării sistemului bancar cu respectarea valorilor etice şi dezvoltarea unei culturi organizaţionale diferite, care să pună în prim plan consumatorul şi să ţină cont de interesele acestuia.

Prof Robin Baker, Rector al Universităţii Canterbury Christ Church, a adresat felicitări studenţilor, profesorilor şi cercetătorilor români pentru rezultatele academice de excepţie. A făcut un excurs in istorie, menţionând că prezenţa românilor în sistemul universitar britanic (Oxford şi Cambridge) este atestată încă din sec. XVI – XVII. A vorbit despre avantajele colaterale ale educaţiei în străinătate care conferă mai multă deschidere şi o cultură globală si a mărturisit că studenţii români sunt între cei mai buni la universitatea pe care o conduce, obligându-i astfel pe cei de alte naţionalitaţi să depună eforturi pentru a fi la nivelul românilor.

Prof Stephen Hillier, Prorector al Universităţii Edinburgh, a făcut o prezentare a oportunităţilor pe care le oferă universitatea sa, care deţine locul întâi între universităţile scoţiene, este între primele 5 din Marea Britanie, pe locul 7 in Europa şi în top 20 în lume. Universitatea Edinburgh este recunoscută pentru vocaţia sa internaţională (din 29000 de studenţi, 9000 sunt studenţi străini, 118 sunt români).

În partea a doua a Conferinţei, s-au desfăşurat reuniunile grupurilor de lucru. In primul panel, intitulat “Cum să reuşeşti - o abordare practică, au susţinut prezentări: Andreea Ştefan, Manager de PR şi Marketing, Smith & Felton, Dr. Clare McConnell, Partener la Stephenson Harwood şi Wayland Lum, director pentru managementul de carieră, Chicago Booth School of Business. Discuţiile au fost moderate de Eugenia Patriniche, director la Universitatea Chicago Booth.

Cel de-al doilea grup de lucru a urmărit prezentarea experienţei unor români de succes, în construirea unei cariere în Marea Britanie : Florian Moldoveanu, preşedinte fondator al companiei de construcţii PILON, Alexandra Dariescu, pianist, Anamaria Marinca, actriţă, Diana Pop, manager la compania Benefit Cosmetics, şi Prof Sandu Popescu, cercetător la Universitatea Bristol. Panelul a fost moderat de catre Dr. Radu Tunaru, profesor la Universitatea Kent.

 

În cadrul celui de al treilea panel, au susţinut prezentări Ana Becheru, coordonatoarea filialei britanice a Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), Eliza Gheorghe, coordonatoarea  filialei londoneze a Societăţii Globale a Tinerilor Profesionişti Români (GRASP), şi Daniel Popescu, cercetător în educaţie comparată şi internaţională la NARIC, centrul britanic de echivalare şi recunoaştere a calificărilor, moderator fiind Victor Roman, masterand la Universitatea Manchester.

 

Ca în fiecare an, un moment aşteptat a fost decernarea Diplomei Ambasadorului. Diplomele au fost acordate conform votului Comitetului de organizare, pe baza propunerilor transmise de studenţi, profesori şi cercetători.Diploma pentru Studenţi a revenit Anei Becheru, masterand la Universitatea Kent şi coordonator al filialei britanice a LSRS, şi lui Victor Roman, masterand la Universitatea Manchester.Diploma pentru Profesori” a fost acordată Dr Marius Turda, specialist în istorie şi director al Institutului Cantemir din cadrul Universităţii Oxford; ”Diploma pentru Promovarea Imaginii României” a revenit pianistei Diana Ionescu şi violonistului Vlad Maistorovici. „Premiul special pentru promovarea comunităţii româneşti de afaceri in Marea Britanie şi pentru responsabilitate socială corporatistă” a fost acordat domnului Florian Moldoveanu, preşedinte fondator al Companiei PILON.

 

Urmare discuţiilor anterioare avute de ambasadorul României la Londra cu conducerea Universităţii Edinburgh, profesorul Stephen Hillier a reconfirmat oferta ca ediţia din anul 2012 a Conferinţei Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie să fie găzduită de Universitatea Edinburgh.

 

 

 

Bianca Mina

First Secretary

Embassy of Romania

4 Palace Green

London W8 4QD

tel: 020 79379669

fax: 020 79378069

 

No comments: