Wednesday 8 February 2012

Comunicat Conferinta Young Diplo

Sent from my BlackBerry® wireless device

From: "Embassy of Romania, Press Office" <press@roemb.co.uk>
Date: Mon, 6 Feb 2012 19:15:52 -0000
To: Embassy of Romania, Press Office<press@roemb.co.uk>
ReplyTo: <press@roemb.co.uk>
Subject: Comunicat Conferinta Young Diplo

Conferinţa YoungDiplo Londra - Politica Externă a României într-o lume multipolară

 

Ambasada României la Londra/ La 4 februarie 2012 a avut loc, în prezenţa ES Dr Ion Jinga, Ambasadorul României în Marea Britanie, prima Conferinţă a Societăţii Globale a Tinerilor Români (GRASP) organizată la Londra, în cadrul programului "Young Diplo".

Evenimentul, intitulat "Politica Externă a României într-o lume multipolară", a avut loc în spaţiile de protocol ale Ambasadei României la Londra din 1 Belgrave Square, fiind realizat cu sprijinul ICR –Londra şi al Fundaţiei Raţiu. Parteneri media ai evenimentului au fost : Radio France International, Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Adevărul, ŞtiriONG, România Pozitivă, Lume Bună, Foreign Policy, Ziarul Românesc.

Conferinţa a debutat cu un cuvânt de bun venit adresat de Eliza Gheorghe, coordonatorul filialei londoneze a GRASP, urmat de discursul ambasadorului Ion Jinga si de interventii ale domnului Dorian Branea, Directorul ICR-Londra şi domnului Nicolae Raţiu, Preşedintele Fundaţiei Raţiu. 

Programul a continuat cu două paneluri de dezbatere pe tema "Parteneriatele euro-atlantice ale României, evoluție,  dinamica actuală și proiecții" şi, respectiv, "Parteneriatele României cu puterile emergente din blocul BRICS, perspective bilaterale, regionale și globale". In primul panel au avut intervenţii ES Dr Emil Brix, Ambasadorul Austriei la Londra, Domnul Dan Berendel, Director General al Master Chem Oil, domnul Hugh Ward, şeful departamentului de pregătire şi simulare al SAAB UK, şi domnul Seth Johnston, căpitan în armata SUA şi doctorand la Universitatea Oxford. Discuţiile au fost moderate de Dr Marius Turda, profesor asociat la Universitatea Oxford Brookes. Cel de-al doilea panel a inclus prezentări susţinute de domnul C. Rajasekhar, Ministru consilier în cadrul Înaltului Comisariat al Indiei la Londra, doamna Simona Manea, lector la Universitatea Birmingham, doamna Holly Pattenden, analist Statoil, şi domnul Tim Lamb, consultant brokeraj, Trayport.  

 

In debutul discursului său intitulat „Politica externă a României – Priorități pentru 2012, Ambasadorul României a spus: "Sunt încântat să vă spun bun venit la această primă conferinţă organizată de Asociaţia Globală a Tinerilor Profesionişti la Londra. Ne bucurăm să o găzduim cel puţin din două motive: după patru ediţii de succes ale Conferinţei Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor din Marea Britanie, ne aflăm astăzi aici pentru un eveniment dedicat tinerilor profesionişti, eforturilor şi aspiraţiilor acestora precum şi dorinţei lor de a-şi aduce contribuţia la dezvoltarea societăţii româneşti prin stimularea dialogului pe teme de actualitate. Un al doilea motiv este că evenimentul demonstrează coeziunea elitelor comunităţii româneşti din Marea Britanie, valoare adăugată pentru obiectivul promovării imaginii României în străinătate". A prezentat apoi priorităţile de politică externă ale României, precum şi obiectivele Ambasadei României la Londra pentru anul 2012.

 

După încheierea dezbaterilor in plen, participanţii au alcătuit trei grupuri de lucru care au discutat teme legate de diplomaţie, energie şi securitate. Conferința s-a încheiat cu o sesiune foto „Dear Romania" în care participanții au putut transmite gânduri constructive pentru şi despre România.

 

Despre programul Young Diplo

Programul Young Diplo îşi propune să contribuie la formarea viitoarei generaţii de experţi români în relaţii internaţionale, prin facilitarea dialogului cu actualii specialişti în acest domeniu, prin cursuri de specializare, prin organizarea unor stagii de practică relevate şi prin promovarea şi publicarea lucrărilor de cercetare ale acestor tineri în presa de specialitate din România. Conferinţa de la Londra va fi urmată de o conferinţă similară la Bucureşti, la 31 martie 2012, aceste evenimente având ca scop strângerea de informaţii pentru o şcoală de vară de trei săptămâni, cu instructori de la universităţi de prestigiu: Harvard, Columbia, Georgetown, Oxford, London School of Economics.

 

Despre GRASP

Înfiinţată în 2008 ca GRSPSociety din iniţiativa unui grup de tineri români aflaţi la studii în Budapesta, GRASP este o reţea deschisă formată din studenţi, tineri profesionişti şi organizaţii partenere care împărtăşesc misiunea GRASP de a contribui activ la schimbarea României prin implicare civică, îmbunătăţirea politicilor publice,  transfer de cunoştințe şi know-how, încurajarea dialogului şi dezbaterilor publice și sustinerea antreprenoriatului. www.mygrasp.org

 

 

Bianca Mina

First Secretary

Embassy of Romania

4 Palace Green

London W8 4QD

tel: 020 79379669

fax: 020 79378069

 

 

No comments: