Wednesday 17 August 2011

articol

ŢARA NUCULUI, CU CAPITALA LA GÂMBUŢ
de Ioan Astalus
Cea mai frumoasă acţiune colectivă, din primăvara anului 2011, s-a desfăşurat pe raza comunei Bichiş, mai precis în satul Gâmbuţ. Este vorba despre o acţiune de plantare de puieţi pe o suprafaţă de un hectar, pus la dispoziţie de către Primăria Bichiş, prin amabilitatea Consiliului local, în frunte cu inimosul primar Viorel Luduşan. S-au plantat diverse specii de pomi, printre la loc de cinste a fost nucul. De fapt satul Gâmbuţ a fost şi mai este este renumit prin livezile lui de cireşi şi nuci. Oare să se revină la tradiţie? După toate semnele răspunsul este afirmativ.
Priveliştea echipelor de voluntari a fost incredibilă. Doar la televizor mai vezi aşa ceva, pentru că a căzut în derizoriu munca patriotică şi voluntariatul, pentru că a devenit o faptă reprobabilă să lucrezi pentru comunitate care, la drept vorbind, în cele din urmă îţi afectează în bine, propria viaţă. După anii 90 ne uitam la tinerii veniţi din ţări străine, ca la nişte ciudaţi. Ei au venit să ne repare spitalele, azilel de bătrâni  şi şcolile, că singuri nu eram capabili. Nu de puţine ori erau chiar obiectul batjocurii, pentru că lucrau gratis, că dormeau şi mâncau în locuri fără pretenţii. Ei plecau cu zâmbetul pe buze iar noi nici cel puţin nu eram în măsură să le mulţumim. Stau mărturie lucrările făcute de ei la Biserica fortificată de la Archita, spitalul de la Gheja şi multe altele. Din această perspectivă acţiunea de la Gâmbuţ, din locul numit „După Grui" este salutară şi dată drept exemplu, pentru toţi cei care mai cred în vigoarea acestui popor.
În paralel cu ceea ce făceau părinţii lor, un grup tineri din Gâmbuţ au participat la o acţiune complexă de studiu şi plantare de pomi fructiferi, într-un program mai amplu, din cadrul Proiectului „Ţara nucului", condus de conf. univ. dr. Avram Tripon, de la Universitatea „Petru Maior", din Târgu Mureş. Printre ei s-au remarcat: Camelia Cotta, Ionuţ şi Andrea Cordea, Denisa şi Iulian Oltean, Ioana şi Sanda Stoica, Vlad Astalus şi Flavius Oltean. S-au planta 89 de nuci pe o suprafaţă de teren, în perimetrul satului Gâmbuţ, pusă la dispoziţie de familia sculptorului Ioan Astalus. Locaţia va fi folosită şi pentru alte acţiuni de creaţie şi recreere, cum ar fi tabăra de sculptură „Server Suciu" şi Cercul „Prietenii nucilor".
Toate cele relatate mai sus, s-au desfăsurat sub atenta supraveghere şi îndrumare, a specialiştilor de la Ocolul Silvic Luduş, conduşi de dl Ioan Ioraş. Din această perspectivă mulţumirile se impun iar participarea la viitoarele acţiuni de împădurire şi înfiinţare de plantaţii de nuci, sunt ca o promisiune ce va fi onorată.

No comments: