Sunday, 21 August 2011

AMBASADORI DIN TARA NUCULUI


Ambasadorii „Ţării Nucului" la Târgu Mureş şi Vaidacuta
 
La data lansării proiectului „Ţara nucului" puţini s-ar fi încumentat să prognozeze rezultate vizibile într-un orizont de timp de 4-5 ani. S-a demonstrat, încă o dată, că acolo unde există determinare, pasiune şi consecvenţă la mai puţin de 6 luni prind contur fapte şi acţiuni demne de efortul investit. Se înscriu aici acţiunile de plantare de puieţi de nuci la Gâmbuţ, Bichiş, Gurghiu şi Târgu Mureş, precum şi constituirea de cluburi în reţeaua „Şi noi putem reuşi" ale celor pasionaţi şi interesaţi de acest aspect al revitalizării spiritului civic prin cuprinderea în acţiuni de echipă şi de socializare.
Este foarte adevărat că nimic nu dăinuie fără dăruire şi dragoste, aşa că toţi cei care au crezut în proiectul „Ţara nucului" au fost oameni ce s-au ridicat deasupra micilor şi nesimnificativelor îndoieli pasagere. Cadrele didactice de pe Valea Gurghiului, sătenii şi copiii Gâmbuţului, primarul Bichişului Viorel Luduşan, anonimi voluntari, pentru care sădirea unui nuc reprezintă câştigarea dreptului la viitor, redobândirea unei valori morale fără echivoc sunt deja cu gândul la plantaţile de nuci din toamnă, începând cu Ziua Recoltei 20011 .
Ideea de „împădurire cu nuci" a distinsului conf. univ. dr. Avram Tripon pare, doar la prima vedere, o utopie. Devine ţintă şi, de ce nu, un model de aspiraţie şi de îmbogăţire. Dincolo de considerente de ordin ideatic sau spiritual, orce ţară care-şi valorizează potenţialul este o ţară bogată. În timp „proprietarii de nuci" se vor îmbogăţii prin valorificarea roadelor acestora. E nevoie să crezi şi să participi.
Tot în aceeaşi notă se înscriu acţiunile din taberele de creaţie de la Tăul Domnului, Gâmbuţ şi Vaidacuta. Arta este încă un mod de salvare spirituală a poporului român, aşa că Tabara de sculptură de la Vaidacuta din 20-21 august va pune în valoare frumuseţea şi trăinicia nucului. Un grup de sculptori vor ciopli trunchiuri de nuc. Acţiunea se desfăşoară în cadrul unei mari manifestări legate de „Zilele satului Vaidacuta" şi dezvelirea unei plăci comemorative.
Ca un exemplu elocvent de implicare este şi participarea la cursuri de înot, în aceste zile, sub supravegherea şi îndrumarea antrenorului Viorel Ganea, a unui grup de copiii de la Gâmbuţ. Sunt tinerii care au plantat 89 de nuci şi au fost declaraţi „Ambasadori" ai „Ţării Nucului".
 
Ioan Astalus


No comments: