Sunday 21 August 2011

AMBASADORI DIN TARA NUCULUI


Ambasadorii „Ţării Nucului" la Târgu MureÅŸ ÅŸi Vaidacuta
 
La data lansării proiectului „Å¢ara nucului" puÅ£ini s-ar fi încumentat să prognozeze rezultate vizibile într-un orizont de timp de 4-5 ani. S-a demonstrat, încă o dată, că acolo unde există determinare, pasiune ÅŸi consecvenţă la mai puÅ£in de 6 luni prind contur fapte ÅŸi acÅ£iuni demne de efortul investit. Se înscriu aici acÅ£iunile de plantare de puieÅ£i de nuci la GâmbuÅ£, BichiÅŸ, Gurghiu ÅŸi Târgu MureÅŸ, precum ÅŸi constituirea de cluburi în reÅ£eaua „Åži noi putem reuÅŸi" ale celor pasionaÅ£i ÅŸi interesaÅ£i de acest aspect al revitalizării spiritului civic prin cuprinderea în acÅ£iuni de echipă ÅŸi de socializare.
Este foarte adevărat că nimic nu dăinuie fără dăruire ÅŸi dragoste, aÅŸa că toÅ£i cei care au crezut în proiectul „Å¢ara nucului" au fost oameni ce s-au ridicat deasupra micilor ÅŸi nesimnificativelor îndoieli pasagere. Cadrele didactice de pe Valea Gurghiului, sătenii ÅŸi copiii GâmbuÅ£ului, primarul BichiÅŸului Viorel LuduÅŸan, anonimi voluntari, pentru care sădirea unui nuc reprezintă câştigarea dreptului la viitor, redobândirea unei valori morale fără echivoc sunt deja cu gândul la plantaÅ£ile de nuci din toamnă, începând cu Ziua Recoltei 20011 .
Ideea de „împădurire cu nuci" a distinsului conf. univ. dr. Avram Tripon pare, doar la prima vedere, o utopie. Devine Å£intă ÅŸi, de ce nu, un model de aspiraÅ£ie ÅŸi de îmbogăţire. Dincolo de considerente de ordin ideatic sau spiritual, orce Å£ară care-ÅŸi valorizează potenÅ£ialul este o Å£ară bogată. ÃŽn timp „proprietarii de nuci" se vor îmbogăţii prin valorificarea roadelor acestora. E nevoie să crezi ÅŸi să participi.
Tot în aceeaÅŸi notă se înscriu acÅ£iunile din taberele de creaÅ£ie de la Tăul Domnului, GâmbuÅ£ ÅŸi Vaidacuta. Arta este încă un mod de salvare spirituală a poporului român, aÅŸa că Tabara de sculptură de la Vaidacuta din 20-21 august va pune în valoare frumuseÅ£ea ÅŸi trăinicia nucului. Un grup de sculptori vor ciopli trunchiuri de nuc. AcÅ£iunea se desfăşoară în cadrul unei mari manifestări legate de „Zilele satului Vaidacuta" ÅŸi dezvelirea unei plăci comemorative.
Ca un exemplu elocvent de implicare este ÅŸi participarea la cursuri de înot, în aceste zile, sub supravegherea ÅŸi îndrumarea antrenorului Viorel Ganea, a unui grup de copiii de la GâmbuÅ£. Sunt tinerii care au plantat 89 de nuci ÅŸi au fost declaraÅ£i „Ambasadori" ai „Ţării Nucului".
 
Ioan Astalus


No comments: